Jednostka prezentacji: procent [%]
Źródło danych: Główny Urząd Statystyczny
Informacje o wskaźniku
Nazwa wskaźnika
2.4.b Udział towarów rolno-spożywczych w polskim eksporcie ogółem
Cel Zrównoważonego Rozwoju
Cel 2. Zero głodu
Priorytet
Zwiększenie udziału produktów sektora rolniczego (w tym żywności wysokiej jakości) w polskim eksporcie
Definicja wskaźnika
Udział wartości wyeksportowanych towarów rolno-spożywczych w wartości polskiego eksportu ogółem.
Jednostka prezentacji
procent [%]
Dostępne wymiary
ogółem
Wyjaśnienia metodologiczne
Obroty towarowe w handlu zagranicznym prezentowane są według Nomenklatury Scalonej CN (8-cyfrowy poziom szczegółowości), która podlega corocznej weryfikacji. Zgodnie z Nomenklaturą Scaloną CN do artykułów rolno-spożywczych zaliczono następujące grupy towarów:
– towary rolno-spożywcze pochodzenia zwierzęcego,
– towary rolno-spożywcze pochodzenia roślinnego,
– tłuszcze i oleje,
– przetwory spożywcze, które są towarami zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Eksport – wywóz za granicę dóbr, które zostały wytworzone w danym kraju.
Za kraj pochodzenia uważa się kraj, w którym towar został wytworzony, obrobiony lub przerobiony i w tym stanie nadszedł do polskiego obszaru celnego.
Za kraj przeznaczenia przyjmuje się kraj konsumpcji, tj. kraj, w którym towar zostanie ostatecznie zużyty.